İLAHİYAT LİSANS AKADEMİK DESTEK PROGRAMI
Prof. Dr. Eyüp BAŞ’ın akademik danışmanlık ve koordinatörlüğünde 2008 yılında başlayan etkinliklerimiz, İLAHİYAT LİSANS AKADEMİK DESTEK PROGRAMI adı altında belirli bir formata kavuşturuldu. Dil desteği, alan seminerleri ve proje dönemini içermekte olan bu program, lisansüstü öğrenime (yüksek lisans, doktora) hazırlığı amaçlamaktadır.
Amaç/Hedef:
Programın temel amacı ülkemizdeki mevcut ve yeni açılan ilâhiyat fakültelerine nitelikli öğretim elemanı yetiştirmektir. Bu maksatla, İLAMER İlahiyat Lisans Akademik Destek Programı’na başvuran ilâhiyat/islâmî ilimler öğrencilerinin, lisans sonrası akademik ilerleme ve yükselme süreçleri hakkında bilgilendirilme ve bilinçlendirilmeleri sağlanmaktadır. Haliyle gelecekte akademik hayatta karşılacakları her tür etkinlik hakkında (tez ve seminer hazırlama, makale yazma, kitap telifi, tercüme yapma, konferans sunma, sempozyum ve panellere bildiri hazırlama ve sunma gibi) danışman hocalar nezaretinde deneyim kazanmaları temel hedeftir.
Süreç/Zamanlama:
Program ilahiyat/islâmî ilimler öğreniminin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarıyla eş zamanlı olarak yürütülecek şekilde planlanmıştır. Böylece ilahiyat fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin hazırlık sınıftan itibaren akademik anlamda yönlendirilmesi hedeflenmiştir. Buna göre İlahiyat hazırlık ve 1. sınıftan alınan öğrenciler, İlahiyat fakültesindeki öğrenimlerine eşzamanlı olarak metin okuma merkezli Arapça hazırlık süreci geçirmektedirler. Bu süreçte yıl boyu Tefsir, Hadis, Fıkıh ve Siyer-i Nebî okumaları aşağıdaki programa uygun şekilde yapılmaktadır.
Program Hazırlık ve 1. sınıf öğrencilerine uygulanmaktadır.
Metin okumaları ile hazırlık sürecini tamamlayan öğrenciler, ilahiyat 2. sınıfın başında mülakatla Araştırma Gruplarına alınmaktadırlar.
İLAMER’de İlahiyat Lisans Akademik Destek Programı kapsamında altı Araştırma Grubu oluşturulmaktadır. Bunlar;
- Tefsir
- Hadis
- İslam Hukuku
- Arap Dili ve Belagatı
- İslam Tarihi ve Sanatları
- Felsefe ve Din Bilimleri
Gruplara alınan öğrenciler 2. sınıf boyunca alan seminerleri, 3. sınıf boyunca da danışman hoca nezaretinde telif veya tercüme proje dönemi geçirmektedirler. Ayrıca akademik ilerlemenin önemli bir faktörü olan yaban
cı dil konusunda da iki yıl boyunca destek almaktadırlar.
Grup öğrencilerinin bütün faaliyetleri ilahiyat fakültelerinden davet edilen bir öğretim üyesi danışmanlığında yürütülmekte, alan seminerleri de yine öğretim üyeleri tarafından verilmektedir.
Lisans Akademik Destek Programı hedeflenen formata 2012-2013 öğretim yılında kavuştu.
Programa İlişkin Tecrübe:
İLAMER İlahiyat Lisans Akademik Destek Programı 2008’de ilk uygulanmaya başlandığında öğrenciler doğrudan İlahiyat 3. sınıf öğrencilerinden seçilmiştir. Bir yıl sonra ise 2. sınıf öğrencilerine
Arapça hazırlık dersleri verilmeye başlanmış, bunlar 3. sınıfa geçince gruplara alınmaya başlanmıştır.
Lisans Akademik Destek Programı 2014-15 öğretim yılına kadar 10 grup üzerinde uygulandı. Bu öğretim yılı öncesinde İLAMER’den; 2 Tefsir, 1 Hadis ve 3 İslam Tarihi, 2 İslam Hukuku, 1 Arap Dili ve Belagatı, 1 Felsefe ve Din Bilimleri Araştırma grubu mezun edildi.
Mezun edilen araştırma gruplarına danışmanlık yapan ve ders veren hocalarımız:
1. 1.Tefsir Araştırma Grubu:
Prof. Dr. İdris ŞENGÜL
Yrd. Doç. Dr. Davut ŞAHİN
Yrd. Doç. Dr. Zeynel AYDIN
2. 2.Tefsir Araştırma Grubu:
Prof. Dr. Mehmet Akif KOÇ
Dr. Ali PARLAK
Dr. Ahmet İŞLEYEN
Dr. Mesut CEVHERİ
3. 1.İslâm Tarihi Araştırma Grubu:
Prof. Dr. Eyüp BAŞ
Yrd. Doç. Dr. Mustafa ÖZKAN
4. 2.İslâm Tarihi Araştırma Grubu:
Prof. Dr. Eyüp BAŞ
5. 3.İslâm Tarihi Araştırma Grubu:
Doç. Dr. Fatih ERKOÇOĞLU
Prof. Dr. Ali YILMAZ
Doç. Dr. Zülfikar GÜNGÖR
6. Hadis Araştırma Grubu:
Prof. Dr. Bünyamin ERUL
Dr. Mahmut DEMİR
7. Arap Dili ve Belagatı Araştırma Grubu:
Yrd. Doç. Dr. Yaşar DAŞKIRAN
Yrd. Doç. Dr. Ömer ACAR
Doç. Dr. Ahmed Cuma
Öğ. Gör. Ahmed İsmail
8. 1. İslâm Hukuku Araştırma Grubu:
Doç. Dr. Ahmet ÜNSAL
9. 2. İslâm Hukuku Araştırma Grubu:
Prof. Dr. Ahmet ÜNSAL
10. Felsefe ve Din Bilimleri Araştırma Grubu
Doç. Dr. Gürbüz DENİZ
Doç. Dr. Musa Kazım ARICAN
Yrd. Doç. Dr. Yasin MERAL
Mezun öğrencilerin büyük bir kısmı lisansüstü öğrenimlerine başlamış durumdalar. Bunlardan araştırma görevlisi olarak ilahiyat fakültelerine yerleşenler de olmuştur. Memnuniyet verici sonuç programın sürdürülebilirliğini ortaya koymaktadır.
Programın Mevcut Durumu:
Elde edilen tecrübe ile İLAMER’de 2015-2016 öğretim yılında 5 araştırma grubu faaliyetlerine devam etmektedir. Mevcut araştırma grupları;
1. Tefsir
2. İslam Hukuku
3. Arap Dili ve Belâgatı
4. İslâm Tarihi ve Sanatları
5. Felsefe ve Din Bilimleri
Her yıl imkanlar ölçüsünde belirtilen altı araştırma grubunun yenilenmesi ve farklı disiplinlerde farklı grupların eklenmesi mümkündür. Çünkü programın formatı çeşitlendirilebilir ve sürdürülebilir niteliktedir.
Ayrıca;
- Programa devam eden öğrencilere yönelik konferanslar,
- Öğrencilerin kendi birikimlerini kullanabilmeleri için de öğrenci panel ve sempozyumları düzenlenmektedir.